BIOS-asetusten tekeminen

BIOS (Basic Input-Output System) on järjestelmän alustusohjelma, joka on upotettu kiinteästi emolevyn BIOS-piiriin. Ohjelma aktivoituu automaattisesti ensimmäisenä, kun tietokonetta käynnistetetään. BIOS lataa käyttöjärjestelmän keskusmuistiin ja hoitaa myös alkeellisen laitehallinnan, eli tukee näppäimistöä, näyttöä ja BIOS-taltiota.

Manuaalinen BIOS-hallinta

BIOS havaitsee muutokset kokoonpanossa uudelleenkäynnistyksen yhteydessä ja säätää asetuksia muutosten mukaisesti automaattisesti. Väärät säädöt aiheuttavat yleensä jonkin virheilmoituksen, jolloin käyttäjän on käynnistettävä setup-ohjelma ja tehtävä asetuksiin tarvittavat muutokset itse.

Hallintatilaan pääsee tietokoneen käynnistyksen yhteydessä manuaalisesti tietyllä näppäinyhdistelmällä (esim. Del, F10, Ctrl-Del tai Ctrl-Alt-Esc). Näppäinyhdistelmä näkyy näytöllä hetken ajan välittömästi käynnistyksen alkaessa. Yhdistelmä selviää myös emolevyn opaskirjasta.

Vältä asetusten sekoittamista

BIOS-asetusten vaihtoehdot ja sisältö riippuvat emolevystä. Siksi emolevyn ohjekirja on ainoa oikea tietolähde, kun asetuksia muokataan. Ensimmäisessä käynnistyksessä kannattaa varmistaa, että ainakin järjestelmän sisäinen kellonaika, kalenteri ja käynnistyksen peruslaitteet on määritelty oikein.

BIOS-hallintaan on hyvä käydä tutustumassa oppimismielessä. Älä kuitenkaan muuta säätöjä, jos kaikki toimii kuten pitää tai et ole varma, mitä olet tekemässä.